Tuesday, 16 July 2013

Как да станеш хипстър


Правило 1 – „Без лук ти си никой!”
За тези, които не знаят, обяснявам – лук (от англ. look) е снимка на хипстър в пълен ръст, на която хипстърът демонстрира колко са му яки дрипите и колко е напред с материала. Както един мъжки демонстрира своята сила и ловкост, за да привлече някоя женска с цел създаване на потомство, така и хипстърът се стреми да направи добър лук. Само че привличането на женска не е целта не хипстъра – той е прекалено духовен за плътските удоволствия.
Лук се прави според определени правила – хипстърът стои в пълен ръст, а лицето му изразява претенциозност и многозначителен намек за високо ниво на интелигентност. Лук се прави при всеки удобен случай. Качил си се в метрото, отворил си книгата за малко – веднага един лук! Излязъл си да разходиш кучето – отново лук!
„Мамо, аз отивам до центъра за лук!”, казва синът. Майката вика след него, за да той вземе и хляб. И един нормален пич точно това би направил, но не и хипстърът. Какво прави той? Правилно, стига до Народния театър „Иван Вазов” и прави на неговия фон лук.
Закачат те пияни маргинали в квартала? Направи лук, за да не те е страх!
Преди лягане можеш да направиш лук. На обяд също. И на Цветница може.
На Великден луковете сами се правят като ненормални
Правило 2 – „Уважавай винтидж”
Сред хипстърите не работи правилото „Колкото по-скъпо, толкова по-добре”. Тук всичко е по-хитро. Тук се цени тази дрипа, която е по-евтина. Много се котират старите дрипи, които хипстърите многозначително наричат „в стил винтидж”. Разбира се може да носиш и нови дрехи, но внимавай с марките. Например марките от ранга на Dolce&Gabbana и Gucci са строго забранени! Равнявай се на Zara, H&M и, разбира се, Capasca.

Правило 3 – „Правило на едната ръка”
Желателно е в едната ръка хипстърът да носи някакъв аксесоар. Най-добре - чанта. Котират се различни чанти, но се цени не това, което е скъпо, а това, което е винтидж (вж. правило 2). Чантата не е просто аксесоар, тя е функционално приспособление. В нея хипстърът носи фотоапарат и шапчица за басейн. Ако нямаш в себе си чанта, но спешно трябва да направиш лук, можеш да използваш за целта нещо друго, което е под ръка.


Правило 4 – „Снимай всякакви глупости”
Всеки себеуважаващ хипстър трябва да има фотоапарат и да умее да снима всякакви безсмислени простотии. Фотоапаратът трябва да бъде лентов. Най-добре - Holga. С такъв фотоапарат каквото и да снимаш, всичко е по-хипстърски! Важното е всичко да е размазано и тъмно. Снимките на истинския хипстър са винаги много концептуални.

Правило 5 – „Винаги бъди с очила”
Слънчеви или диоптрични – няма значение. А може и с прозрачни стъкла без диоптър. За яки очила се смятат очила Ray-Ban. Но тъй като Ray-Ban са скъпи, то можеш да се ограничиш с евтино менте. Ментета също е по-хипстърски. Може да купиш стари евтини очила за 5 лв. (винтидж, мамка му) и да ги носиш като Ray-Ban. И не забравяй главното – сложил си си очилата, веднага направи лук!3 comments: